2011. december 16., péntek

Misa egy melegszívű kisfiú

(Folytatása a Heti Lélekemelő hírlevélben megkezdett történetnek!)

Amíg beszéltünk, a gyerekek és a nevelők lélegzet visszafojtva hallgattak bennünket. Némelyikük a szék legszélére csúszott, nehogy egy szót is elmulasszon abból, amit mondunk.
Amikor véget ért a történet, minden gyereknek adtunk három kis darab kartonpapírt, amiből egyszerű jászolt készíthettek. Kaptak egy kis sárga szalvétadarabot is, amit azután az útmutatásunk szerint vékony csíkokra téptek, és szalmaként a jászolba tették.

Világosbarna filcből babformákat vágtunk ki, egy régi hálóingből pedig négyszögű flanell darabokat, hogy a babáknak takarója is legyen.
A gyerekek serényen dolgoztak, hogy összeállítsák apró jászlaikat, én pedig körbejártam közöttük, hogy segítsek, ha valamelyiküknek szüksége lenne rá. Minden rendben ment. Aztán ahhoz az asztalhoz értem, amelyiknél a hat év körüli kis Misa ült. Éppen elkészült a munkájával. Amikor szemügyre vettem a jászlát, elképedtem, mert nem egy, hanem két baba feküdt benne. Gyorsan hívtam a tolmácsot, hogy megkérdezzem a kisfiútól, miért így készítette a jászolt.
A fiúcska széttárta a karjait, elgondolkozva nézte a pici jászolt. Aztán nagy komolyan belefogott a karácsonyi történet elmesélésébe. Életében először hallotta ezt a történetet, úgyhogy meglepett, milyen pontosan emlékszik rá. Mikor ahhoz a részhez ért, hogy Mária a kis Jézust a jászolba fektette, innen egészen sajátos módon folytatta:

"Amikor Mária a babát a jászolba tette, Jézus rám nézett, és megkérdezte, hogy hol lakom. Elmondtam neki, hogy nekem se mamám, se papám, se otthonom nincs. Akkor Jézus azt mondta, hogy lakhatnék nála. Azt feleltem, hogy ez nem megy, mert én nem tudok neki ajándékot adni, mint mások. De annyira szerettem volna Jézusnál lakni! Gondolkodtam, nincs-e valamim, amit odaajándékozhatnék neki. Eszembe jutott, hogy melegíthetném őt. Úgyhogy megkérdeztem Jézust: Ha melegen tartalak, az olyan lenne mint egy ajándék? Jézus erre azt felelte: Ha melegen tartanál, az volna a legszebb ajándék, amit valaha is kaptam. Akkor befeküdtem mellé a jászolba, és Jézus rám nézett, és azt mondta, hogy most már vele maradhatok - mindig."


Mire Misa befejezte a történetét, elöntötték szemét a könnyek, és megállíthatatlanul patakzottak végig az arcán. Arcát kezébe temette, és fejét az asztallapra hajtotta. Két kis válla csak úgy rázkódott a keserves zokogástól.
Ez az árva kisfiú talált valakit, aki sohasem hagyná el vagy bántaná őt. Valakit, aki mindig vele lesz.

Megtanultam: nem az számít leginkább, hogy mink van az életben, hanem hogy kicsodánk.

A történetet köszönjük Ágnesnek.

7 megjegyzés:

  1. Köszönet a történetért! Napjaink karácsonyi csillogásában gyakran szemünk elől tévesztjük, hogy a Karácsony a Jézus születésének ünnepe. Nem az számít, hogy mekkora méretű, vagy milyen drága "ajándékot" veszünk meg, hanem az, hogy megajándékozzuk-e egymást szeretetünkkel, ajándékozunk-e minőségi időt egymásnak. Újra és újra köszönet a szerkesztőknek.
    Legyen mindenkinek áldott, szeretetteljes karácsonya.
    Cs.

    VálaszTörlés
  2. http://www.youtube.com/watch_popup?v=hN8CKwdosjE

    Épp ma kaptam ezt a linket, az emberek ki vannak, ki vagyunk éhezve a szeretetre. Mennyit jelent egy ölelés?

    VálaszTörlés
  3. Azt gondolom, Misa találkozott Jézussal és beszélt is Vele. Nem hiszem ,hogy erre azt mondhatnánk: kitalálta! A Szentlélek Isten még azt is megsúgta neki, hogyan hidalhatja át az "ajándék-akadályt". Ő maga, testének-lelkének melege lett az ajándék!
    Köszönöm Önöknek ezt az üzenetet! Talán még van időm azon munkálkodni, hogy lehessek ilyen gyermeki, "Misa-lelkületű" ember. És Kívánom ezt szeretettel Mindnyájunknak Szent Karácsony ünnepére!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy tudunk segíteni történeteinkkel!
    Áldott karácsonyt kívánok Mindenkinek!
    Köszönettel, Réka

    VálaszTörlés
  5. Én is voltam olyan helyzetbe mikor nem tudtam merre tovább és kértem a jó Istent , hogy mutasson nekem utat és reggelre az álmaimba meg mutatta és azóta is nagyon hálás vagyok Neki érte.Én így találkoztam Vele a gondolataimmal akár csak Misa.
    Boldog Karácsonyt Kívánok Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon megható és elgondolkogtató

    VálaszTörlés
  7. Dicsőség a magasságban Istennek!

    A mi szívünk-jászolunk legyen az a hely, ahol a Jézus megszületik és ha eddig nem tettük, kérjük meg Jézust, hogy Ő legyen az életünk Ura minden helyzetben.

    A Szent pár szállást keresett Betlehemben, vajon a te szíved alkalmas arra, hogy Jézus megszülessen? Várod Őt? Ha még hiányzik valami, akkor kérd a Szűzanyát, hogy alakítsa át a szíved olyanná, hogy be tudd fogadni az Ő Szent Fiát Jézust! Minden elmúlik, de a szeretet örökké megmarad!

    Marana Tha

    VálaszTörlés