2011. október 1., szombat

Egy hűséges asszony

Wormann Edit asszony híre elterjedt az egész angol birodalomban. Férje elhagyta gyermekeivel együtt. Nem rossz szándékkal tette ezt. Nem bírta tovább a munkanélküliséget és nem nézhette családja nélkülözését.
Áthajózott Amerikába, hogy ott szerencsét próbáljon, és aztán visszajöjjön szeretteiért.

Edit asszony tíz évig várta vissza a férjét. Se levél, se pénz, semmi nem érkezett tőle ez idő alatt. Kora reggeltől késő estig a varrógép mellett ült, hogy megszerezze gyermekei számára a mindennapit. Minden kérőt elutasított.

Az egyik napon elhatározta: nem vár tovább és megkeresi elveszett férjét. Micsoda meggondolatlan es reménytelen vállalkozás! Hiszen sejtelme sem volt arról, hogy férje Amerika melyik részén tartózkodik. Pénze sem volt az útiköltségre. Ezért éjnek idején egy Amerikába induló hajóra szökött és elrejtőzött a szellőztető helyiségben. Néhány doboz konzervet vitt magával és ebből élt húsz napig. Röviddel a megérkezés után tűz ütött ki a szellőztető helyiség közelében és így kénytelen volt elhagyni rejtekhelyét. A partra szállás után átadták a rendőrségnek és így börtönbe került. Úgy látszik, hogy minden áldozata hiábavaló volt! De nem, a Mennyei Atya nem feledkezett meg a hűséges Edit asszonyról.

New Yorkban éppen szegényes szállodájában ült férje, amikor bemondta a rádió:
- Figyelem, figyelem! Bostonban elfogtak egy férfinak öltözött asszonyt - Wormann Editnek hívják - aki potyautasként jött Amerikába, hogy férjét megkeresse. Hol van a férje? Jelentkezzen! Azonnal felugrik a férfi és a rendőrségre siet.
- Én vagyok Wormann Edit férje. A külföldiek szállásán találkoznak. Ezt a találkozást nem lehet elmondani. Mindketten ugyanazon a hajón tértek vissza Angliába. Az egész országban csodálattal adóztak Edit asszony hűségének és bátorságának. Férje jó állást kapott és a sokat szenvedett család végre révbe ért.

10 megjegyzés:

  1. Ez a történet mély humanizmusról és profizmusról szól...bárcsak mindenki ilyen profizmussal dolgozna a munkahelyén!

    VálaszTörlés
  2. Ládáné Panka Ibolya Máriahétfő, október 03, 2011

    Ez a történet szép példája az asszonyi hűségnek, odaadó szeretetnek. Ha minden ember így élné meg házasságát, nem lenne annyi sajnálatos válás.Mennyei Atyánk megjutalmazza a hűségeseket, csak ne legyünk türelmetlenek!

    VálaszTörlés
  3. Háááát....Edit asszony férje nagyot nyert azzal, hogy nem én voltam a felesége :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon sok házastárs nem is tudja talán, hogy mi az, hogy házasság szentsége. Ha talán mélyebben érezné ennek a szentségnek az értékét, nem lenne annyi sajnálatos válás és nem nőne fel annyi gyermek csonka családba. Az én édesanyám harmincnégy évesen maradt özvegyen több gyermekkel. Fel nevelt bennünket tisztességgel, nagyon nehezen és csak aztán ment újra férjhez. Edit asszony hűségből, kitűnőre vizsgázott.

    VálaszTörlés
  5. És amíg a férjét kereste,mit csinált a gyerekeivel???Éheztek tovább?De most már egyedül?Szülök nélkül?Nekik is hűséggel tartozunk!

    VálaszTörlés
  6. Nem a konkrét történetet kell górcső alá venni, hanem ami a sorok mögött olvasható.
    Az egymásért élés, a hűség, az odaadó szeretet a fontos, és az, hogy életünket felelősségteljesen éljük le. Az áldozatok, amiket meg kell hoznunk, jellemünket formálják, megerősítenek bennünket és felkészítenek az örök életre. A példaadó élet pedig gyermekeinket is felkészíti a nehézségek elfogadására és a problémák Isten segítségével való megoldására.

    VálaszTörlés
  7. ... említve a gyerekeket... figyelembe kell venni, hogy nem ír semmit a korukról. Megtörténhet, hogy már nagykorúak lettek és öneltartóak... sok mindent ki kell bírnunk. Nemhiába mondják, hogy ad gondot, nehézséget a jó Isten, de ad hozzá erőt és kitartást, hogy áthidalhassuk. Amúgy mit mondott Hemingway? "Emberi törvény: kibírni mindent, s menni, menni mindig tovább, még akkor is ha nem élnek már benned remények és csodák".

    VálaszTörlés
  8. Szerintem tehetünk fel egy néhány kérdést mint például: miért várt 10 évet és nem 2-3 évet,nem tett fel neki egy kérdést sem hogy apukám elvesztetetted vagy elfelejtetted az lakásod cimét?,sem hogy miért mentél el Amerikába?.
    A fontos az,hogy bár legendás módon is a nő elment megkeresni,azt aki hiányzott belőle és melőle.Ez az asszony tarthat lelkigyakorlatot a családi szentségről és az oltár előtt megtett hitvesi eskü betartásának művészetéről.

    VálaszTörlés
  9. Nem életszerű a történet, hiszen a férj, aki pont a családja megsegítése miatt utazott Amerikába, tíz éven keresztül nemhogy nem adott hírt magáról, de még egy árva krajcárt sem küldött a családjának, ráadásul a találkozáskor sem téma ez....

    VálaszTörlés