2011. szeptember 23., péntek

Mire jó nekem? Mt 21:28-32

Mire jó nekem
Legtöbb ember életének a vezérlő elve az a kérdés, hogy mire jó nekem? Ami semmire sem jó, az nem kell, ami ártalmunkra van, az ellen küzdünk. Bennünket a kellemes dolgok vonzanak, a kellemetlenek meg taszítanak. Bizony legtöbb ember élete az én, és az enyém fogalmaiba, mint legfelsőbb kategóriákba szerveződik. Ilyen embereket szólít meg az Isten. Megszólíthatóak vagyunk, ha úgy gondoljuk, hogy valamire jó nekünk az Isten. 

Ahogy az Isten ad, abban van valami nem jó
És tényleg Jézus betegeket gyógyít, halottakat támasz, teljesíti az emberek kéréseit. Jézus meg tud bennünket szólítani, mi is megszólítjuk, mert tud valamit adni, amire szükségünk van. Isten Országát Jézus az elmúlt vasárnap a szőlősgazda képével érzékeltette, aki munkásokat keres, munkát, megélhetést ad, aki függetlenül az emberi teljesítménytől mindenkinek egyformán ad. Mi igazságtalannak tartjuk; nem jó az, ha egy kalap alá vesznek bennünket, ha a semmirekellők, ugyanannyi fizetést kapnak, mint akik látástól vakulásig dolgoznak. Ezt az igazságtalanságot fokozza Jézus a mai evangéliumban. A vallásos elitet Jézus nem egy kalap alá veszi, az alja néppel, hanem az alja népet az elit fölé emeli, amikor azt mondja nekik: A vámosok és az utcanők megelőznek benneteket az Isten Országában.

Amit az Isten kér, abban van valami nem jó
Ebben a példabeszédben az Atya nem ad, hanem kér. Ez a kérés kívül esik a mire jó nekem kérdéskörön. Amit az Atyám kér az nem nekem jó, hanem neki jó. Amit az Atyám kér, azt nem én akarom, hanem ő akarja. A mire jó nekem, kérdéskörbe szerveződő élet ez ellen tiltakozik. A farizeusokat és írástudókat példázza a szavaiban kifogástalan, de a szavait nem követő, az ígéretét meg nem tartó testvér. Akiket ti megvetéssel illettek, a vámosok és az utcanők, azok végül is hallgattak Jánosra, megtértek, és megelőznek benneteket az Isten Országában.

Én mire vagyok jó
Megszoktuk azt, hogy az Isten gazdag, mi szegények vagyunk, hogy az Isten ad nekünk. Mit szólunk mi ahhoz, hogy az Isten jön és elvesz tőlünk? Jövő vasárnap erről szól majd a példabeszéd. Amikor, az Isten ad, amikor kér, és akkor is, amikor elvesz, a mire jó nekem kérdéskörből akarja kiszabadítani az embert. Milyen szép, a mi önfeledt, szavunk, kifejezi azt az örömöt, amit akkor érzünk, amikor az én és az enyém szorítása egy kicsit megenyhül. Mert az embernek igazán az a jó, ha kiszabadul a mire jó nekem kérdéskör szorításából, ha nem az lesz többé meghatározó, hogy mire jó nekem, hanem az lesz a meghatározó kérdés az életében, hogy én mire vagyok jó. Mennyei boldogság az ember számára, ha felfedezi azt, hogy jó vagyok arra, hogy Mennyei Atyám akaratát megtegyem, jó vagyok arra is, hogy Jézust kövessem, hogy jézusivá váljak. Jó vagyok arra az Istennek, hogy szeressen az én szívemmel!

Kerékjártó Mihály

3 megjegyzés:

  1. Ládáné Panka Ibolyavasárnap, szeptember 25, 2011

    Milyen igaz a fent leírtak. Mindig a Mennyei Atyánkra,a Gondviselésre kell hagyatkoznunk, s akkor minden rendben lesz. A jót és a rosszat is egyformán el kell fogadnunk, hiszen mindkettő a mi felemelésünkre szolgál. Erősen kell hinnünk Jézus Krisztusban, még ha nem mindig alakulnak úgy dolgaink, ahogy szeretnénk. Ne hagyjuk, hogy hitünket bármi is meggyengíthesse. Nekünk, hívő keresztényeknek kell összefognunk, ha azt akarjuk, hogy ez a csúnya világ némileg megváltozzon.

    VálaszTörlés
  2. Igen mi emberek sajnos olyanok vagyunk, hogy csak az számít amire nekünk szükségem, van vagy csak az számít ami nekünk jó. A jó Istentől midig csak kérünk, de mit adunk mi ezen kell elgondolkodnunk. Pedig a jó Isten csak azt kéri, hogy próbáljunk meg bűn nélkül élni, mert akkor van ott helyünk az Ő fényességes jobbján. Tehát a kérésével is nekünk akar adni, de mi ez nem akarjuk elfogadni. Csak is akkor bízhatunk az örök élet lehetőségében, ha meghalljuk mit is kér tőlünk a Mindenható.

    VálaszTörlés
  3. Amikor Isten elvesz tőlünk valamit azt is azért teszi, hogy gondolkodjunk el azon hogy mit is csináltunk rosszul. Vagy meg bántottuk valamivel amiről nem is tudunk.Isten nekünk mindig jót akar csak nem vesszük észre.Tehát adjuk oda magunkat és rendelkezzen Isten velünk.Mindig bele foglalom az imáimba. Legyen a Te akaratod szerint Istenem.

    VálaszTörlés