2011. február 10., csütörtök

A bárány

A bárányka alig jött a világra, észrevette, hogy az állatok között ő a leggyengébb. Állandóan torkában dobogott a szíve. Nagyon félt, hogy valami vadállat megtámadja. Nem tudta, hogyan fog megmenekülni.
Elmesélte bánatát a Teremtőnek.
Szeretnél kapni valamit, hogy megmenekülj? - kérdezte jóságosan a Teremtő.
- Igen, jó lenne - volt a válasz.
- Megfelelne egy pár erős agyar?
- Akkor a friss füvet biztosan nem tudnám leharapni.
- Akkor két hegyes szarv, talán?
- Az sem, mert biztosan rosszra használnám őket.
- Vagy olyan méregfog, mint a kígyóé, hogy mérget marjál az ellenfél testébe?
- Szó sem lehet róla. Engem is gyűlölne mindenki.
- Talán akkor két erős pata?
- Az sem kell, mert lónak néznének.
- De mégis, valami csak kellene, hogy megsebezd, aki meg akar támadni?
- Megsebezni, én? Arra nem lennék képes. Inkább maradok olyannak, amilyen vagyok.
Elfelejtettük, hogy bizonyos fokig olyanok vagyunk, mint a védtelen állatok, éles fogak vagy karom nélkül, minden támadásnak kiszolgáltatva.
Nem a ravaszság ment meg, hanem az áldozat: a képesség, hogy másokat szeressünk vagy helyet engedjünk mások szeretetének.  Nem a mi keménységünk ad az éjszakának langyos meleget, hanem mások óhaja, hogy fel tudjanak melegedni. Az ember igazi ereje a gyengédsége.

5 megjegyzés:

  1. Édesanyám sokszor mondta, mondja:" Minden ember annyit ér , ahányan hálát adnak a Jóistennek, hogy ő él."

    VálaszTörlés
  2. Akkor én nem sokat érhetek, mert inkább csak én adok hálát emberekért, imádkozom értük.Ezt nem igazán írom alá, mert Szent Ferenc atyánkkal értek egyet és ez a jelmondatom:

    Nem az a fontos, hogy engem szeressenek, hanem az, hogy én szeressek.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem, ha én tudok érdek nélkül szeretni másokat, és tudok őszintén imádkozni másokért, ugyanazt biztosan visszakapom. Azt megtudni, hogy ki mindenki imádkozik értünk, lehet, hogy soha meg nem tudjuk; viszont, ha egy adott élethelyzetben "szerencsénk" van, ne feledjük: mások is imádkoznak, közbenjárnak értünk. Csaba

    VálaszTörlés
  4. D. a J. Kr!

    Nem az a fontos, hogy engem szeressenek, hanem az, hogy én szeressek.
    Kicsit megkérdőjelezem ezt a Ferenc mondatot.Ne felejtsük el azt sem, hogy nem mindig szó szerint kell értelmezni a Szentek mondatait. Például: Szent Ágoston mondta egyszer:
    "Aki nem beteg ne is mosakodjék".
    Akkor most várjam, hogy megbetegedjem, hogy tusolhassam? A válasz nem.
    Ferenc biztos nem arra gondolt, hogy nem kell vágynunk a felebaráti szeretetre, és a mások szeretete nem fontos számunkra. Sőt.
    Szeressünk, hogy minket is szerethessenek.
    Végezetül egy annyit, hogy Légy biztos abban, hogy sokan hálát adnak a Jóistennek azért mert vagy. Barátok, család ismerősök.

    Balázs testvér

    VálaszTörlés
  5. Én nem tudom, hogy értem hálát ad-e valaki. Talán jobb is, ugyanis ha megtudnám, elbizakodott lennék. Hajlamos vagyok a kevélységre. Azért viszont hálás vagyok, hogy NEKEM van kiért hálát adnom!Tán nem minden nap teszem ezt meg, de ha ezek az emberek eszembe jutnak, a hála érzése jár át. Vannak köztük halottak, de van egy-egy gesztus egy találkozásból, egy valakitől kapott bátorító, vagy kijózanító szó, egy kisugárzás, de lehetnek ezek olyan színészek is, akik annyit tudnak nyújtani az alakításaikon keresztül, hogy általuk megérint az Isten. Többen vannak, mint tudatosulna bennem.
    Derűs, békés mai napot Mindannyiunknak!

    VálaszTörlés