2010. december 10., péntek

Mennyi elég?

A bölcs és hőn szeretett Bal Sem Tov, amikor halálát közeledni érezte, maga köré gyűjtötte tanítványait és így szólt hozzájuk:
„Évtizedeken át közvetítő voltam számotokra, de most, hogy magatokra hagylak, nektek kell megtennetek azt, amit eddig én tettem értetek... Ismeritek a helyet az erdőben, ahová eljártam, hogy Istennel találkozzam.
Ezután magatok menjetek oda, és tegyétek, amit én tettem ott. Tudjátok, hogyan kell megrakni a fát a tűzhöz, hogyan kell meggyújtani, és milyen imákkal kell Istenhez szólni. Tegyétek meg mindezt, ahogyan én tettem, és találkozni fogtok ott ti is Istennel...”

Ezután meghalt a bölcs és hőn szeretett Bal Sem Tov.
Az első generáció pontosan követte utasításait, és ha ezt tette, mindig találkoztak az emberek Istennel.
Amire a második generáció felnőtt, már elfelejtették az emberek, hogy hogyan kell megrakni a tűzhöz a fát, de amikor a maguk módján, egyszerű tüzet gyújtottak ott, ahol Bal Sem Tov tette, és elmondták a tőle tanult imákat, mindig találkoztak az emberek Istennel.
A harmadik generáció már nem találta meg a helyet az erdőben és nem tudta, hogy tüzet kell gyújtani, de emlékeztek az imákra, amelyeket egykor Bal Sem Tov tanított nekik. És amikor elmondták a tőle tanult imákat, mindig találkoztak Istennel.
A negyedik generáció idején már senki sem ismerte az erdei helyet, nem ismerték a tűzrakás ceremóniáját és már az ima is régen feledésbe merült.
De egy nagyon öreg emlékezett Bal Sem Tov történetére és néha-néha elmesélte azt a többieknek. És ilyenkor mindig találkoztak Istennel az emberek.

12 megjegyzés:

  1. Mi SAJNOS már legalább az ötödik generáció vagyunk. Panaszkodunk, kérünk, de hálát nem adunk... imádkozni sem igazán tudunk....s lehet hogy a helyet sem tudjuk már.... Ó Istenem de sokszor kérhetjük Tőled, bocsásd meg ezt a vétkünk is

    VálaszTörlés
  2. Hiába látunk testi szemeinkkel,vakok vagyunk!Hiába hallunk füleinkkel,süketek maradunk! Mindhiába érezzük hogy egy zsákutcába vezet életünk,nem vesszük észre hogy eltévedtünk?! Keressük a válaszokat és még sem találjuk a megfelelö megoldásokat mert rossz helyen keressük!Próbáljuk átadni magunkat maradéktalanul Istennek mert Ö meg adja nekünk mindazt amire szükségünk van, még akkor is ha szégyeljük bevallani magunk és mások elött hogy Isten mindenható és megkönyörül minden egyes emberen!Mi több,megbocsájt,szeret és eltölt Szentlelkével ami többet ér minden földi aranynál!Ezekkel a gondolatokkal kivánok mindenkinek kellemes karácsonyt és ne legyünk lusták megkeresni nap mint nap a legjobb Barátunkat az igazi "ÖT" aki soha nem hagy cserben és csendben vár hogy rátaláljunk!

    VálaszTörlés
  3. Bal Sem Tov története velünk, keresztényekkel, nem fordulhat elő, mert nekünk van Menyei Atyánk, Jézusunk, Bibliánk, 10 parancsolatunk,7 szentségünk és Szúzanyánk. Azon kívül Jézus Mennybe menetele után mindig Pünkösd van és a szél ott fúj, ahol akar...

    VálaszTörlés
  4. Annanak: nem tudom miert van nekunk szuksegunk a szuzanyara? megszulte Jezust, de annal tobbet mit akarunk, kene imadjuk ot? Jezus az Ut, az Igazsag es az Elet.

    VálaszTörlés
  5. Névtelennek egy másik névtelentől: a Szűzanya azért lehet hathatós közbenjárónk, mert őróla biztosan tudhatjuk, hogy a Mennyben van a Fiánál.
    Egy fiú pedig sok mindent megtesz az édesanyja kedvéért...
    Persze, hogy nem imádni kell, hiszen az csak Istent illeti!
    Áldott karácsonyi készületet mindenkinek!

    VálaszTörlés
  6. Az Úr Jézus megtartotta Mózes tíz parancsolatát, mely 4.parancsa: "Tiszteld atyádat és anyádat".Ha Ő tisztelte és szerette édesanyját,akkor tudok e kedves lenni előtte én ( bűnös) ha nem tisztelem Szűz Máriát,az Ő édesanyját,azt, aki méhébe fogadta Szent Lélektől Szent Fiát, Jézust??????????

    VálaszTörlés
  7. Másik névtelennek egy harmadik névtelentől: Jézus a legtöbbet, az életét odaadta - hitem szerint - érted, meg értem is. Pedig nem is járt közben senki se. Márpedig a megváltás - ha az életünk megfelel a jézusi tanításnak, azaz hozzá teszzük a magunk részét - elég az üdvözüléshez. Máriát meg nem kéne lealázzuk protekciógyanús ügyekkel, hanem követni kéne, hisz Ő is csak egy ember volt, tehát lehet példakép a szerénysége, szolgálatkészsége, türelme, tisztasága, stb stb. Volna mit... Így adventban nem is tudnék jobbat elképzelni. Áldott karácsonyt.

    VálaszTörlés
  8. Annának! Kedves Anna, nemcsak megszülte Jézust, hiszen a kereszt alatt Jézus nekünk adta, így lett Ö az Édesanyánk!!! Mi pedig a gyermekei! Mind a mai napig imádkozik, könyörög Eértünk, bűnös gyermekeiért!!!Általa juthatunk el Jézushoz! Áldott karácsonyt:Ágnes

    VálaszTörlés
  9. Jézust kitaszította az egész közösség, amikor keresztre feszítették.
    De akkor is volt, aki mellette állt,a kereszt alatt, és Ő a kereszt alatt állókból egy új közösséget hozott létre.
    Ebben az új, Őt követők közösségében nincsenek bírók, hóhérok és gúnyolódó tömeg, hanem anya és fia. Ez az anya Szűzanya.
    Az anyai szeretet nem protekciógyanús.Egy anya kiáll gyermekeiért. Különösen, ha Jézus bízta rá ezeket a gyermekeket.

    VálaszTörlés
  10. Ha valaki elmegy a barátjához, aki együtt lakik édesanyjával,úgy-e, az anyukával is beszélget egy kicsit, vagy visz neki virágot?

    VálaszTörlés
  11. Ha egy fontos emberhez megyünk, nem rontunk ajtóstól a házba.
    Kérünk időpontot; amikor megérkeztünk, bejelentkezünk; lehet, hogy a beszélgetés tárgyát is előre jelezzük.

    Isten minden embernél nagyobb tekintély, Ő mindenkinél hatalmasabb, fontosabb.

    Igaz, Ő megengedi, hogy bármikor, bármilyen körülmények közt szólhatunk hozzá, de azért ne legyünk tiszteletlenek.
    Köszönjük meg neki ezt a lehetőséget,ahányszor csak szólunk hozzá,és néha "jelentkezzünk be" a Szűzanyán, vagy udvarának más tagjain keresztül!

    VálaszTörlés
  12. Az újabb generációk feledékenysége és nemtörödése sokak számára a Karácsony igazi mivoltjától és értékétől való elszakadást okozta.Ime egy pár egymással ellentétes viszonyban alló fogalom.Kinek mit jelent a Karácsony? Jézus Krisztus,újjászületés,szeretet,öröm,békesség,megajándékozás,megbocsájtás,ima,csend,szentség imádás vagy étel(evés),ital(ivás),szorakozás,tv,számitógép,alaptalan jókedv,pihenés,éneklés(kántálás).
    Avilai Szent Teréz egyik szép vallomásában mondja: “Krisztusnak ezen a földön nincs többé teste – de nektek van! Nincs többé keze – csak a tiétek, nincs többé lába – csak a tiétek!”
    Menjünk hát,küldetésünk van.
    Áldott Karácsonyt kivánok testvéreim!

    VálaszTörlés