2010. augusztus 27., péntek

Ha …, akkor …

„Ha …, akkor …” a természet rendjében
A teremtett világban törvények érvényesülnek, ezek a természeti törvények Isten gondolatai. A tudomány kutatja az igazságot, kutatja a törvényeket, kutatja Isten gondolatait. Ha felismerünk és kimondunk egy természeti törvényt, akkor mindig kimondunk két szót is. Kimondjuk azt, hogy "ha" és kimondjuk azt is, hogy "akkor". Ha vízbe merül egy test, akkor annyit veszít a súlyából amennyi az általa kiszorított víz súlya, és így tovább.
A "ha" szó az okra, a feltétel rendszerre utal, az "akkor" szó pedig az okozatra. Az ok és az okozat törvénye a természetfeletti, erkölcsi világban is működik. Az erkölcsi világ; természetfeletti világ. Az erkölcsi világ természeti törvényeket, természeti erőket von szervezése alá. Ugyanazok a jó természeti törvények működnek egy baráti kézfogásban, mint egy gyűlöletteljes ütésben, csak hát más szervezés alatt. A teremtett világnak nem mindegy milyen hatalom szervezése alatt áll. Az egész természet sóhajtozva várja az Isten fiainak megjelenését.
„Ha …, akkor …” az erkölcsi világ rendjében
A mai evangélium erkölcsi törvénye így hangzik. Ha valaki magát felmagasztalja, akkor megalázzák, és ha valaki magát megalázza, akkor felmagasztalják. Jézus szelíd és alázatos szívű. El tudja fogadtatni magát és tanítását. Akik Őt befogadják azokban naggyá, imádandóvá válik. Ha valaki szelíd és alázatos szívű, akkor attól el tudjuk fogadni, ha hibáinkra figyelmeztet, annak esélye van rá, hogy jobb belátásra bírjon bennünket.
Tanulékony lélek
A meghívott asztaltársaság készségesen fogadja Jézus oktatását, amelyet másnak talán nem tudna megbocsátani. Jézustól el tudjuk fogadni, ha azt mondja; lehet, hogy vallásos vagy, de szomjazol az emberek elismerésére, jobban, mint az Isten elismerésére. Fel akarod magad magasztalni, bánt, ha nem te vagy a középpontban, ha háttérbe szorulsz. Nem bízol az Istenben, nem hagyod rá magad, hogy ő tegyen a helyedre. A kevélység csírái bontakoznak a szívedben. Isten színe látását kockáztatod. Istent csak akkor láthatod meg, ha a szíved tiszta.
Rejtőzködő élet
Jézus azt tanácsolja a házigazdának, hogy olyanokat hívjon vendégségbe, akik nem tudják viszonozni meghívását. A jó tett, amelyik elnyeri jutalmát, többé nem számíthat jutalomra. Őskeresztény korból maradt fenn a szállóige; Tégy jót és örülj neki, ha nem derül ki, hogy te vagy a tettes. Jézus világos evangéliumi tanácsát, hogy őrizkedjünk jótetteink viszonzásától, mintha teljesen sutba dobtuk volna. Mintha az élet minden területén a híres latin szállóige a "do, ut des"; adok, hogy adj, érvényesülne. Jézus evangéliumi tanácsának követése: hitet, bátorságot, és erkölcsi erőt feltételez. Ha le tudjuk győzni hiúságunkat, ha el tudjuk fogadni az utolsó helyet, ha a jutalmazás elől képesek vagyunk elrejtőzni, akkor Isten lesz az, aki felemel és megjutalmaz.

Kerékjártó Mihály

1 megjegyzés:

  1. Amig a Földön az a meggyőződés él, hogy a tudomány határozza meg az Eget és nem az, hogy az Ég a tudományt, addig az Evangélium erkölcsi törvénye sem tud az emberek szivében szárba szökkenni.

    VálaszTörlés