2012. május 25., péntek

Nem volt rossz ember

A kertész nagyon szerette a virágokat, reggeltől estig csak az illatos növényekkel foglalkozott. Más nem is érdekelte, csak a rózsái, liliomai, a szebbnél szebb színekben pompázó virágai. Öntözgette, kapálgatta, trágyázta őket. Ám ennek a családnak volt családja is. Jó felesége, aki csak türelmesen nézte, hogy az ura egész napját a virágainak szenteli, és másra nem is futja az idejéből.
De amúgy nem volt rossz ember. Volt két szép fia is, akiknek titokban fájt a szívük, hogy édesapjuk a virágokat simogatja és nem őket, a virágokkal beszélget és nem velük, a virágok növekedését lesi és nem az övékét.

Teltek az évek. A felesége meghalt, a fiai megnősültek, és elköltöztek otthonról.
Mondhatnánk a szegény kertész egyedül maradt és szomorú lett. De nem úgy volt, szinte észre sem vette a változást. Ott voltak a virágai. Amíg ereje volt, szikrányi bírása, kapálgatta és törődött velük. Egyáltalán nem ismerte az unokáit, mivel fiai úgy érezték, fölösleges lenne meglátogatni őt, úgy sem érdekelnék a gyerekek. Ha esetleg egy új virágfajtát hoznának neki megmutatni! De egy unokát? A kertésznek is eljött az ideje és a Teremtő magához szólította. A temetésén nem siratta senki. Csak a virágok hullatták a szirmaikat, de csak azért, mert elnyíltak vagy kiszáradtak. Hisz a virágnak nincs szíve. A kertész nem hiányzott senkinek, mert ő sem szeretett senkit, nem törődött senkivel, a virágjaival nem szerzett örömet másoknak, csak saját magának.

Azt mondják, hogy addig élünk, míg valaki emlékszik, vagy gondol ránk. A kertészre bizony nem gondolt senki.

De amúgy nem volt rossz ember.

11 megjegyzés:

  1. Hat igen elgondolkoztato tortenet, arrol hogy nem eleg ha valaki nem rossz ember, mert attol nem jo ember, csak ha tesz is valamit azert, hogy jo legyen. Ugy is mondjak, a legynek se artana. De valakinek hasznalna?
    Szilagyi Domokos mondta, hogy: A legtobb amit valaki elerhet, hogy hianyzik.

    VálaszTörlés
  2. Aki csak a saját maga kedvtelésére él,az így jár.Nem marad utána más,csak 1-2 lehullott virágszirom............

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szomorú történet,de még szomorúbb,
    hogy egyre több ilyen "Nem volt rossz ember" létezik körülöttünk, aki nem igen akar tenni a másikért, inkább befelé fordul magába. Sajnálatos,
    és még azt sem akarják,hogy segítsenek rajtuk.
    Jól érzik magukat saját kis megszokott közegükben.
    Köszönjük a történetet.

    VálaszTörlés
  4. Hihetetlen a történet,hiszen aki a növényeket,állatokat szereti,nem lehet ennyire érzéketlen embertársai,különösen gyermekei és unokái iránt.Mikor mind meghaltak,akik igazán szerettek engem,rövidesen lett egy kiscicám.Megváltozott az életem és az emberekhez való hozzáállásom,viszonyom is.Így egyedül maradtam ugyan,de nem vagyok magányos.A cicámon kívül barátaim is szeretnek és amiben tudnak, segítenek.Természetesen ugyanezt tőlem is megkapják.

    VálaszTörlés
  5. Igen Igy vagyok èn is.. Gyerekek el mentek, de nem ez a baj! A szollgàlat nagyon hiànyzik, tudom megfàrad az ember, csak valamièrt (egy kis kutya)valakièrt szolgàlni. Ezt làttam szuleimtol, ez vagyok èn is. A szolgàlat teszi boldoggà az rmbert.....

    VálaszTörlés
  6. Hat szerintem a Joisten minden boldogsag forrasa,nem a szolgalat,az fontossagerzetet ad,az biztos. Segiteni nmeg mindig van kit,csak eszre kell venni,es akkor az ember mar megint fontos valakinek,aki halas is neki,nem igaz?

    VálaszTörlés
  7. SZEGÉNY, SZÁNALOMRA MÉLTÓ, SZOMORÚ KERTÉSZ!
    AHELYETT, HOGY MEGTANÍTOTTA VOLNA CSALÁDTAGJAIT IS A VIRÁGOK SZERETETÉRE, ÖNZŐ MÓDON CSAK A MAGA BOLDOGSÁGÁRA GONDOLT!
    S A LEGSZOMORÚBB, HOGY CSALÁDTAGJAI IS TEHETETLENEK VOLTAK VELE SZEMBEN, S NEM VOLTAK KÉPESEK SEGÍTENI NEKI.
    ŐK SEM TUDTÁK ELÉGGÉ SZERETNI A SZEGÉNY KERTÉSZT, HOGY ÉSZREVEGYE, NEMCSAK A VIRÁGOKAT KELL SZERETNI A FÖLDÖN!
    TANULSÁGOS EZ A SZOMORÚ TÖRTÉNET.
    MINDANNYIUNKNAK EMBERTÁRSI KÖTELESSÉGE MEGPRÓBÁLNI SEGÍTENI AZOKON, AKIK "CSAK VIRÁGOT TUDNAK SZERETNI" !
    KÖSZÖNÖM SZÉPEN EZT A TÖRTÉNETET IS.
    SIGMOND JÚLIA, KOLOZSVÁR

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, kedves Júlia! Remélem, hogy a Heti Lélekemelő történetei valóban tanulságosak!
      Üdvözlettel, Réka

      Törlés
  8. Valóban, vannak időszakok, amikor nagyon könnyen beleérzek egy ilyen szomorú, vesztes-vesztes történetbe- azután némi távolságot véve azon töprengek,
    a természet dicső (szeretet)nyelvén
    mit jelenthet az üzenet.
    Jézus egyszerű szolgálatra tanít- az elhagyatott pillanat is benne van- mégsem ilyen- a szívek gyógyítója ő, más a célja itt és ezen túl. Őáltala...
    Köszönöm a történeteket!

    VálaszTörlés
  9. Olyan rossz példát nem láthattak a fiatalok, hogyha családot alapítottak és unokák is születtek. ... Az is elgondolkodtat, hogy csak hozzájárult a kertész a családi költségvetéshez, bár nem ír róla a történet. ... Van itt sok láthatatlan érték. ... Ő hogy nőtt fel? Milyen neveltetése volt? Mi törte így meg? ... Hosszú idő elteltével megsiratták apjukat a fiatalok, és misét mondattak érte. ... A virágok mégis megszólaltak. :( Köszönöm sz. Sz.É.

    VálaszTörlés
  10. Mozgalom is indult az apák megmentéséért, kérdésfelvetésekkel,válaszok keresésével:
    http://mentsukmegaferfiakat.hu/index.php?pg=menu_8

    VálaszTörlés