2011. január 14., péntek

Kismadár

Egy vadász megfogott egy kismadarat. A madárka azt mondta a vadásznak, hogy ha szabadon engedi, három felbecsülhetetlen értékű tanácsot ad neki. A vadász hosszan tépelődött, majd belement az alkuba.
A kismadár első tanácsa az volt, hogy ne ragaszkodjon a dolgokhoz, hagyja, hadd jöjjenek, hadd menjenek. A vadász úgy gondolta, ez jó tanács, és kiengedte a markából a madarat. A második tanács így szólt: bízzon abba, amit közvetlenül érez és tapasztal.
A vadász úgy gondolta, hogy ez is jó tanács, és engedte, hogy a madár felszálljon egy közeli fára. Amint ez megtörtént, a kismadár harsányan nevetve felrepült. A vadász utána kiáltott, és megkérdezte, mi olyan mulatságos, mire a madár így válaszolt:
Ha tudnád, hogy nálam van a világ legértékesebb gyémántja, nem engedtél volna el. És még jobban nevetett.
A vadász dühbe gurult, é kiabálni kezdett, hogy a madár azonnal jöjjön vissza. A madárka persze, ügyet sem vetett rá.
Hát jó, de akkor legalább tartsd be, amit ígértél-mondta. Halljam a harmadik tanácsot!
Ugyan miért mondanék neked bármit is, te ostoba, amikor az első két tanácsomat sem fogadtad meg, hiszen nem hagyod csak úgy jönni és menni a dolgokat. Nézd, hogy dühbe gurultál és próbálsz újra megfogni. És az érzékeidben sem bízol, különben felfognád, hogy egy olyan apró madár, mint én nem rejtheti el apró testében a világ legértékesebb ékkövét

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép torténet. Nekem azt mutatta meg, milyen kapzsik vagyunk. Pedig az igazán fontos dolgok megadatnak maguktól is, ha az ember az istenit keresi elosorban.

    VálaszTörlés
  2. Az jut eszembe, hogy a kimondott szó mindig, mindenhol, minden körülmények közt kötelez. Ez a bizalom alapja.

    VálaszTörlés
  3. Sokszor az értékes gyöngy ott van előttünk és nem vesszük észre, csak, ha már eltűnt előlünk érezzük a hiányát

    VálaszTörlés
  4. A fontos dolgok valóban megadatnak maguktól is ha az ember hisz és türelmes, s végsőkig bizik az isteni gondviselésben.

    VálaszTörlés
  5. A kincs mindig a miénk ,csak fel kell ismerni ( egészség, társ, stb ezt kell megbecsülni,észreveni) vágyni kell,és megadatik minden amit szeretnél ha hitted van..

    VálaszTörlés
  6. Az embertársainkba vetett bizalmunk mindig nagyon ingatag volt. Félelmünkben védjük az életterünket, de alapjába véve hinni szeretnénk. De oly sokat csalódtunk, oly sokan nem mernek merészek lenni, mert a mai világ is azt üzeni:"Ha te nem tudod megvédeni magad,érdekeidet, elveszel!" Inkább állandóan gyanakszunk, harcra készek leszünk, de olthatatlanul vágyunk a bizalom visszaigazolására.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép és tanulságos történet.
    Sokan vagyunk ilyen "vadászok"!

    VálaszTörlés
  8. Nem rossz a történet, de nekem egy kicsit sántít.

    VálaszTörlés